Facebook
Google+
Instagram
Pinterest

Tort mandarynkowy na migdałowym biszkopcie

 

tort zdobiony

 

Muszę przyznać, że nie jestem fanką tortów. Zawsze kojarzyły mi się z dużą ilością masła, słodkim kremem i mokrym, bardzo ciężkim, alkoholowym środkiem. Szukając alternatywy, zastanawiałam się, jakie zestawienie smaków spowoduje, że deser nie będzie ciężki i mdły. Postanowiłam wypróbować połączenie kwaskowatych cytrusów i delikatnych migdałów. Tort wyszedł lekki, niezbyt słodki, co podkusiło mnie do wypróbowania dekoracji z masy marshmallow. Dzięki niej ciasto pozostało dłużej świeże i nawilżone, ale (co ważne!) niemokre. Dla tych co nie przepadają za mandarynkami, możemy użyć pomarańczy lub pokrojonych w grubszą kostkę brzoskwiń.

Tort mandarynkowy

(ciasto na tortownicę o wymiarach 20 cm)

 Biszkopt migdałowy:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej (Lubella)
  • 3 duże łyżki zmielonych na mąkę migdałów
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru (jeśli lubisz bardzo słodki biszkopt daj 3/4)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Krem:

  • 250 g sera Mascarpone
  • 300 ml kremówki 30% (powinna leżeć całą noc w lodówce, tylko bardzo zimną ubijemy na sztywno)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 10 dorodnych mandarynek
  • 2 łyżki pokruszonych migdałów

Poncz:

  • 2 pomarańcze
  • cytryna

 

Do misy wlewamy białka oddzielone od żółtek, razem z cukrem miksujemy na sztywną masę. Dodajemy do niej żółtka i pomału mieszamy przy pomocy szpatułki lub łyżki. Następnie łączymy bardzo drobno starte migdały z mąką i partiami dodajemy do ubitych białek. Aby dokładnie zmielić migdały, użyjcie blendera a następnie przesiejcie waszą migdałową mąkę prze sitko. Dzięki temu mamy pewność, że nie będzie w niej grudek! Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-50 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Biszkopt trzymamy w piekarniku aż wystygnie.

Mój biszkopt po wyjęciu z piekarnika wyglądał tak:

biszkopt na tort

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. W moim mieszkaniu jest wyjątkowo ciepło, dlatego dodatkowo miskę ze śmietaną wkładam do pojemnika wypełnionego lodowatą wodą z kostkami lodu. Początkowo ubijam ją na najwyższych obrotach miksera. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć, zmniejszam je. Dzięki temu jest sztywna. Dodajemy ser mascarpone oraz migdały i delikatnie mieszamy.

Kiedy biszkopt przestygnie, w zależności od jego wysokości, wycinamy 3 lub 4 blaty, które przekładamy kremem i pokrojonymi mandarynkami, wcześniej nawilżając sokiem z pomarańczy i cytryny. Robimy to według uznania, ja nie przepadam za mokrymi tortami, dlatego mój był jedynie wilgotny.
Tort mandarynkowy dekorujemy bitą śmietaną lub tak jak ja – masą z pianek marshmallow, na którą przepis znajdziecie na blogu już za parę dni.

tort mandarynkowy kawałek

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Ten biszkopt jes bez proszku do pieczenia?

Dodaj komentarz

Durszlak.pl Przepisy.pl
Facebook
Google+
Instagram
Pinterest