Facebook
Google+
Instagram
Pinterest

Tarta warzywna na razowym spodzie z serem blue

tarta warzywna z serem blue na razowym spodzie

 

Czy Wy też poczuliście wiosnę w ostatnich dniach? Tyle słońca nie było w Warszawie od dawna. :)
W takie dni mam ochotę na coś szybkiego z dużą porcją warzyw, a jednak nie do końca zdrowego. Wybór padł na tartę, która jest kolejnym kryzysowym daniem. Jej podstawową wersję jestem w stanie upiec z produktów znajdujących się w domu praktycznie zawsze! Tym razem postanowiłam ją trochę “odświeżyć” i dodać parę nadprogramowych składników, dzięki którym ze zwykłego obiadu staje się całkiem niezwykłym daniem. Możemy je zabrać na każdą imprezę. Gwarantuję, goście będą zachwyceni!

Tarta warzywna na razowym spodzie z serem blue

Ciasto:

  • 130 g mąki krupczatki
  • 70 g mąki razowej
  • 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • lodowata woda
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g ulubionej mieszanki warzyw na patelnię 
  • 1 pomidor
  • 2 średniej wielkości piersi kurczaka
  • 400 g śmietany 30% (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • ser blue, lub dowolny ulubiony ser pleśniowy
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta wędzonych płatków chilli (można użyć zwykłych)
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia (garść)
  • szczypta wędzonej papryki w proszku (można użyć słodkiej papryki w proszku)
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

1. Przygotowujemy ciasto, wyrabiając wszystkie składniki w malakserze lub posługując się nożem. Wodę dodajemy tylko wtedy, gdy ciasto wyda nam się zbyt suche. Ważne jest, aby nasze ręce miały jak najmniejszy kontakt z ciastem. Gdy posługujemy się nożem, rozdrabniamy składniki a dopiero na sam koniec szybko zagniatamy je na gładką masę. Po jej wyrobieniu, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

2. Ulubione warzywa podsmażamy na patelni, aż będą chrupiące, nie miękkie. Przekładamy na osobny talerz.

3. Pierś z kurczaka drobno kroimy, skrapiamy oliwą, szczyptą wędzonej papryki, solą i pieprzem. Smażymy przez 10 minut i dodajemy warzywa. Mieszamy, podgrzewając przez 3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 milimetrów i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą, grochem, lub tak jak ja kamykami ozdobnymi. ;) Jeśli nie obciążamy tarty, to przynajmniej pamiętajmy o jej nakłuciu. Dzięki temu nie pojawią nam się pęcherze powietrza na cieście. Wkładamy tartę do piekarnika na 10 minut.

5. Śmietanę doprawiamy dodając sól, pieprz, przeciśnięty czosnek, płatki chili, paprykę w proszku, bazylię, 2 jajka. Dokładnie mieszamy. Wyjmujemy tartę z piekarnika, wykładamy na nią mieszankę kurczaka i warzyw. Zalewamy śmietanowo-jajeczną masą. Ozdabiamy pokrojonymi pomidorami oraz serem pleśniowym. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy dopóki masa się nie zetnie.

Tarta warzywna może być podgrzewana w mikrofali lub piekarniku. Jest pyszna!

Smacznego!:)

razowa tarta warzywna

tarta warzywna na razowym spodzie - kawałek

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Brawo, Gratuluje art

Dodaj komentarz

Durszlak.pl Przepisy.pl
Facebook
Google+
Instagram
Pinterest