Facebook
Google+
Instagram
Pinterest

Świąteczny chleb żurawinowy

DSC_0008

 

 

To jednak prawda – jak zaczniesz piec własne chleby, żadne inne nie będą już smakować równie dobrze. Wciąż będę zachęcała do prób samodzielnego pieczenia. Sama wiem najlepiej, że początki nie są łatwe, jednak odrobina cierpliwości, wytrwałość i sama się nie zorientujesz jak powstanie Twój własny bochenek, a każdy kolejny będzie lepszy od poprzedniego.

Dziś z formy wyszedł chleb, który u nas pojawia się najczęściej. Naprawdę nie trzeba wiele, aby zwykły razowiec nabrał świątecznego charakteru. W tym celu zachęcam dorzucić do ciasta solidną garść żurawiny albo orzechów. Chleb żurawinowy, jak większość przepisów na moim blogu, jest łatwy, szybki i co najważniejsze – jego smak się nie nudzi. Świetny zarówno do wędlin jak i dżemów. Chodzą plotki, że świeżość utrzymuje do 4 dni, jednak nie zostały nigdy potwierdzone – u mnie chleb żurawinowy znika w 1,5 dnia :-)

 

Świąteczny chleb żurawinowy

  • 150 g mąki żytniej razowej typ 2000 (Młyny Wodne)
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (Młyny Gdańskie)
  • 420 ml ciepłej przegotowanej wody
  • paczka suchych drożdży
  • 1,5 małej łyżeczki soli
  • garść żurawiny
  • łyżeczka oliwy

 

  1. Keksówkę (35/7) wysmaruj oliwą i posyp mąką żytnią.
  2. Do misy przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, żurawinę, wodę i dokładnie mieszaj ok. 10 minut. Ciasto jest dosyć luźne, klejące, dlatego do jego mieszania użyj łyżki. Powstałą masę przełóż do keksówki i przy pomocy mokrej łyżki rozprowadź ją dokładnie po formie. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (u mnie stoi obok kaloryfera przez 60 minut).
  3. Rozgrzej piekarnik do 230°C.
  4. Wstaw wyrośnięty chleb do piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190°C. Pieczemy ok. 50 minut.
  5. Upieczony chleb żurawinowy wyjmujemy z piekarnika, delikatnie oddzielamy go od formy i przekładamy na drewnianą podkładkę. Kroimy go dopiero, gdy całkowicie wystygnie.

 

Mam słabość do tego chleba ponieważ był pierwszym, który mi się udało upiec. Pamiętam, że zjedliśmy go bardzo szybko i już nie mogłam się doczekać kiedy powstanie nowy. Dlatego, jeśli dopiero rozpoczynasz przygodę z pieczeniem, serdecznie Cię namawiam do jego wypróbowania. I jak zwykle życzę smacznego! ;)

 

 

DSC_0012

3

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Fantastyczny chlebek! :)

  2. Spróbuję go zrobić… zobaczymy :)

Dodaj komentarz

Durszlak.pl Przepisy.pl
Facebook
Google+
Instagram
Pinterest