sernik makowy z lemon curd

Kto nie lubi sernika?! Chyba nie znajdę nikogo, kto podniesie rękę do góry. Zwłaszcza, że ten, który chcę Wam dziś zaproponować jest wyjątkowo radosnym i słonecznym sernikiem. Naprawdę ciężko jest się nie uśmiechnąć na jego widok! Wyjątkowo wilgotny i… chrupiący! A to za sprawą maku, który nie tylko świetnie smakuje, ale również dodaje mu uroku.

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i naprawdę nie ma możliwości, aby nie wyszło. Równie prosty jest krem lemon curd, którym zostanie ono polane. Dosyć zaskakujące połączenie słodkiego z kwaśnym i maślanym smakiem z pewnością znajdzie swoich zwolenników. Dlatego, drodzy Sernikożercy, zabieramy się do pracy!

Sernik makowy 

500 g twarogu
500 g sera ricotta
400 g mleka skondensowanego
6 dużych jaj
1 szklanka maku + na podsypanie formy

W misie umieszczamy twaróg oraz ricottę. Dokładnie mieszamy, używając miksera. Dołączamy mleko skondensowane oraz jaja. Pamiętajmy, aby jaja dodawać stopniowo, miksując na najniższych obrotach. Na koniec wsypujemy szklankę maku i ponownie mieszamy, używając do tego szpatułki. Ziarna maku muszą pozostać całe.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić masłem i wysypać makiem. Przelać do niej masę serowo-makową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Jeżeli mamy gęstą masę (to wszystko zależy od sera), wtedy nasz sernik będzie gotowy w 60 minut. Ja użyłam sera z wiaderka, który był dosyć rzadki, dlatego też czas pieczenia był stosunkowo dłuższy. Mój sernik wyjęłam po 1,5 godziny. Pamiętajmy, aby nie wyjmować go z piekarnika, kiedy jest gorący. Powinien w nim przebywać do momentu wystygnięcia. Dzięki temu nie opadnie.

Gdy nasz sernik makowy będzie tracił temperaturę my przygotujemy lemon curd.

Lemon curd

skórka starta z 3 cytryn
sok wyciśnięty z 3 cytryn
3/4 szklanki białego cukru
3 jajka
85 g masła

Ponieważ składniki będziemy przygotowywać w kąpieli wodnej, należy zagotować w garnuszku wodę i położyć na nim naczynie żaroodporne. Do naczynia wlewamy sok z cytryny oraz skórkę, wsypujemy cukier i doprowadzamy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści i wlewamy roztrzepane wcześniej jaja. Mieszamy – staramy się  robić to energicznie, aby jaja się nie ścięły. Masa powinna zgęstnieć a swoją konsystencją przypominać kisiel. Całą masę należy przecedzić przez sitku, by pozbyć się miąższu i skórek z cytryn. Powstały krem przelewamy do szklanego słoiczka i studzimy.

Na wystudzony sernik makowy nakładamy lemon curd i chłodzimy przez noc w lodówce. Wierzch możemy oprószyć ziarnkami maku.

Smacznego!

sernik makowy cytryny

sernika makowy kawałek