Piernikowe muffiny

 

 

W mieszkaniu unosi się słodki zapach piernika. Cynamon i goździki aż wykręcają nos. Jednak po otwarciu piekarnika wyglądają z niego nie pierniczki, lecz równie rumiane piernikowe muffiny. Wyrastają piękne, są pękate z chrupiącą skórką i całkiem nieźle wpasowują się w świąteczny klimat. Nie są słodkie, ale zaraz możemy to naprawić. Wystarczy „zasadzić” na każdym z nich kremową choinkę i ozdobić złotymi perełkami. Pysznie, prawda?

 

Muffinki piernikowe:

  • 140 g miękkiego masła,
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka,
  • 3 jajka w temp. pokojowej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • opakowanie przyprawy do piernika.

 

Krem:

  • 400 g sera mascarpone wyjętego min. pół godziny wcześniej z lodówki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 0,5 kostki miękkiego masła,
  • zielony barwnik spożywczy.

 

Dodatkowo, do ozdoby:

  • kolorowy cukier,
  • jadalne koraliki,
  • cukrowe gwiazdki

 

Piernikowe muffiny:

  1. Przygotuj formę na piernikowe muffiny oraz papilotki. Włącz piekarnik i nagrzej do temp. 170°C.
  2. W dużej misie ubij mikserem masło na puszystą masę. Ubijając dodaj cukier i po jednym jaju.
  3. Następnie przełącz mikser na niskie obroty i dołącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta, dodaj mleko. Miksuj przez minutę.
  4. Powstałą masę nałóż do papilotek w formie. Nakładaj do 2/3 wysokości.
  5. Piecz przez 20 – 25 minut do uzyskania „suchego patyczka”.
  6. Gdy piernikowe muffiny się upieką wyciągamy je z formy i odstawiamy do wystygnięcia.

Krem:

  1. Miękkie masło miksujemy do konsystencji puszystej masy.
  2. Dodajemy cukier puder, nadal miksujemy.
  3. Wyłączamy mikser i dodajemy ser mascarpone. Łączymy składniki łyżką.
  4. Dodajemy barwnik spożywczy i przez krótką chwilę miksujemy masę na najniższych obrotach. Nie miksuję od razu wszystkich składników, ponieważ zawsze mi się ważą. Wolę robić to stopniowo i mieć pewność, że krem wyjdzie.
  5. Krem wkładamy na 10 minut do lodówki, następnie przekładamy go do szprycy i dekorujemy nim nasze piernikowe muffiny. Ozdabiamy drzewka cukrowymi dekoracjami.

DSC_0300

DSC_0283

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. Pięknie wyglądają! :)

  2. Pan Kejk

    Dziękuję:)

  3. Ależ one śliczne! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.