makaron razowy z domowym pesto

Wybuchła prawdziwa wiosna! Aż chce się jeść wszystko, co kolorowe, maksymalnie świeże i niewymagające wiele pracy w kuchni. Miesiąc temu postanowiłam, że postaram się umieszczać na blogu zdrowsze przepisy, które będą równie pyszne, co wcześniejsze, jednak pozwolą nam (kobietom) okiełznać nasze boczki i pośladki! Takie właśnie jest domowe pesto z włoskimi orzechami i z bardzo dobrej jakości, prawdziwą włoską oliwą. Przygotujemy je w 20 minut a jego aromat i smak przekona wszystkich mięsożerców. O tym, że czasem warto zanurzyć zęby w czymś zielonym i zdrowym nie muszę Was przekonywać, natomiast bardzo zachęcam do jedzenia razowych makaronów, które wbrew pozorom nie tuczą, a poprawiają humor i sycą na długie godziny! Jeżeli połączymy je z pysznymi warzywami i zmusimy się do ćwiczeń, uwierzcie, na efekty nie będziecie długo czekać! Do dzieła!

 

Pesto

  • liście bazylii zerwane z dwóch doniczek (swoje kupiłam w Tesco),
  • 150-200 g orzechów włoskich (zostawiamy parę do ozdoby)
  • dwie duże łyżki sera grana padano
  • cztery duże ząbki czosnku,
  • 4-5 łyżek dobrej jakości oliwy,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu (świeżo mielonego)
  1.  Wszystkie składniki, oprócz pieprzu i soli, umieszczamy w misie malaksera i miksujemy na gładka masę. Próbujemy i ewentualnie dodajemy soli. Robimy tak, ponieważ ser, którego używamy, jest bardzo słony. Do połączenia składników możemy użyć blendera lub moździerza. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy więcej oliwy.
  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z 3-4 łyżkami pesto. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, pozostałymi orzechami oraz listkami bazylii. Można również posypać serem. Od razu serwujemy.
  3. Pozostałe pesto umieszczamy w szklanym, wcześniej wyparzonym słoiku i przechowujemy w lodówce. Oliwa świetnie konserwuje bazylię, dlatego pesto może w niej leżeć nawet do miesiąca. Jeżeli nie przepadacie za razowym makaronem, proponuję wypróbowanie mojego przepisu na zielony makaron szpinakowy, który świetnie będzie pasował do pesto. Nie martwcie się zawartością szpinaku w makaronie, ponieważ nie wpływa on na jego smak.

pesto składniki

makaron razowy z pesto i orzechami

pesto z włoskimi orzechami