Facebook
Google+
Instagram
Pinterest

Masa marshmallow do zdobienia ciast

Upiec tort, choćby był najlepszy w smaku, to połowa sukcesu. Drugą połową jest dekoracja, która ma przyciągać wyglądem i pobudzać kubki smakowe. :)

Ostatnio piekłam tort mandarynkowy, którego smak postanowiłam dopełnić cukrową dekoracją z pianek marshmallow. Piankowa masa jest banalna w wykonaniu i na pewno każda pani domu sobie z nią poradzi.

Do wykonania naszej ozdoby będziemy potrzebować:

  • 180 g  białych (!) pianek marshmallow
  • 500 g cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • barwniki spożywcze
  • olej bezzapachowy
  • 100 g mąki ziemniaczanej

Tak jak obiecałam, wykonanie masy jest banalnie proste:

  1. Wystarczy przygotować średniej wielkości garnek i do połowy napełnić wodą. Na garnek położyć żaroodporną miskę, wlać 2 łyżki wody i wsypać piankę. Wodę doprowadzić do wrzenia i utrzymywać temperaturę. Pianki rozpuszczą się w kąpieli wodnej.
  2. Do rozpuszczonych pianek dodajemy szklankę cukru pudru i mieszamy.
  3. Masę przekładamy na silikonową stolnicę lub blat stołu.
  4. Stopniowo dosypujemy cukier puder, aż nasza masa marshamllow zacznie przypominać dobrze zagniecioną plastelinę. Nie musimy zużyć całego cukru.
  5. Powstałą masę dzielimy w zależności od ilości elementów zdobiących nasz tort. Pamiętajmy, by najwięcej zostawić na pokrycie tortu.
  6. Do każdej z części dodajemy barwnik i zagniatamy. Staramy się robić to energicznie, ponieważ masa bardzo szybko schnie. Aby tego uniknąć wkładamy ją do foliowego worka.
  7. Blat stołu smarujemy olejem, dzięki temu masa marshmallow nie będzie nam się do niego przyklejała. Nie posiadam profesjonalnego wałka do mas cukrowych, a mój drewniany niestety zostawia nieładne ślady, dlatego użyłam dużej szklanej butelki (pozbawionej etykiet), którą wysmarowałam mąką ziemniaczaną.
  8. Aby ułatwić wałkowanie posypmy masę mąką. Nie wsiąknie, a po skończeniu dekorowania można bez problemu usunąć ją pędzelkiem.
  9. Wałkujemy ją na grubość 4 mm. Powinna być cienka, elastyczna, ale mocna.
  10. Masy nigdy nie nakładamy bezpośrednio na biszkopt, zwłaszcza przełożony bita śmietaną. Po pierwsze śmietana rozpuści nam cukier  a po drugie potrzebujemy czegoś co połączy nam ciasto z masą. Najlepszy do tego jest krem maślany z kostki masła i szklanki cukru, ubity mikserem na puch.
  11. Pokryty maślanym kremem biszkopt możemy dekorować masą marshmallow.

UWAGA: Masa marshmallow w kontakcie z powietrzem bardzo szybko zasycha. Jeżeli tak się stanie, wystarczy włożyć ją na 5 sekund do mikrofali i ponownie zagnieść. Znów będzie sprężysta. 

 

Prawidłowo wykonana masa marshmallow powinna wyglądać tak:

masa marshmallow

 

Wałkujemy ją na grubość 4 mm i wygładzamy specjalną szpatułką do masy cukrowej, jak na zdjęciu. Dzięki temu jest równa i gładka.

wygładzanie masy

 

Masę  kładziemy na tort. Najpierw dopasowujemy górę, następnie zajmujemy się bokami. Delikatnie je wygładzamy, starając się nie robić marszczeń.

nakładanie masy

 

Przy pomocy szpatułki, wygładzamy górę oraz rozprostowane wcześniej boki tortu.

wygładzanie masy szpatułką

 

Odcinamy nadmiar masy, uważając by nie pozbyć się jej zbyt wiele. Niestety masa marshmallow nie może być naciągnięta. ;)

(na zdjęciu widoczna jest również butelka, której używałam jako wałka)

odcinanie nadmiaru masy

 

Mając już bazę do właściwych ozdób, możemy zacząć dekorację.

ozdabianie masy

 

Poszczególne elementy dekoracji przyklejamy za pomocą cukru pudru wymieszanego z wodą (pół kubka cukru pudru, 3 łyżki stołowe wody).

Do dekoracji tortów używam różnego rodzaju wykrawaczek. Znajdziecie je np. TU.

Z ozdobionego tortu za pomocą pędzelka wymiatamy resztki mąki. Tym samym pędzelkiem zamoczonym w minimalnej ilości wody delikatnie smarujemy tort, aby lekko się błyszczał. Dzięki temu nasza masa marshmallow nie będzie sucha. Tort wkładamy do lodówki. Jeśli nie mamy możliwości przykrycia go, obok patery kładziemy przekrojone jabłko. To stary i bardzo dobry sposób na to, aby ciasto nie pochłaniało zapachów z lodówki.

Mam nadzieję, że dzięki tym krótkim instrukcjom już niedługo ozdobicie Wasze własne torty!

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Jakie są te pianki marshmallow, to coś takiego jak te pianki jojo? No i kolejne pytanie gdzie je można dostać w białym kolorze? Z góry dziękuję za odpowiedź :). Pozdrawiam

    • Pan Kejk

      Dokładnie, chodzi o pianki jojo:)
      Moje kupiłam w Tesco, ale myślę, że będą w każdym większym hipermarkecie. Pozdrawiam!:)

Dodaj komentarz

Durszlak.pl Przepisy.pl
Facebook
Google+
Instagram
Pinterest