Facebook
Google+
Instagram
Pinterest

Makowe cupcakes

 

 

Są składniki, które praktycznie zawsze znajdziemy w naszej kuchni. Chodzi o tak zwane składniki kryzysowe. Gdy ktoś ma niespodziewanie do mnie wpaść, a tak bardzo nie chce mi się wyjść do sklepu, bądź też (co najczęściej się zdarza) – jest godzinna 22, a ja koniecznie muszę zjeść coś słodkiego – wtedy robię muffiny! Są proste, nie wymagają zbyt wielu umiejętności kucharskich, a na dodatek całość przygotowań zajmie nam pół godziny.
Makowe cupcakes, które chcę Wam dziś zaprezentować są typowymi słodyczami poświątecznymi. Pakujemy do nich resztki świątecznych dobroci, takich jak: orzechy, rodzynki, żurawinę, itd. Ja wybrałam mak. Ta wersja muffin powstaje w mig. Są opcją dla leniwych, ponieważ mieszamy wszystko w jednej misce.

Makowe cupcakes

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 2 jaja w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1 szklanka maślanki lub mleka
  • 0/5 szklanki oleju
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

 

1. Do wykonania naszych muffin będzie nam potrzebna jedna miska, do której przesiewamy mąkę – dzięki temu będą puszyste. Dodajemy cukier, mak, proszek do pieczenia oraz pozostałe składniki. Robimy to dokładnie w takiej kolejności: najpierw suche, później mokre.

2. Używając niskich obrotów miksera mieszamy składniki, jedynie do ich połączenia.

3. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 3/4 wysokości.

4. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. W gazowym piekarniku, gdzie ogrzewanie jest jedynie z dołu, piekę prze 30 minut. Natomiast w elektrycznym, przy nagrzewaniu góra-dół, 20 minut powinno wystarczyć. Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy makowe cupcakes są już upieczone.

I już! :)

Jeżeli macie więcej czasu i chcecie, aby wasze muffiny nabrały wyjątkowego, karnawałowego wyglądu, polecam, tak jak na załączonych zdjęciach, pokryć je masą z pianek marshmallow. Przepis na masę i sposób przytwierdzania jej do ciasta znajdziecie TU.

Równie dobrym rozwiązaniem będzie ozdobienie ciastek roztopioną czekoladą i posypanie bakaliami lub najprostszy sposób – posypanie ich cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Każda z tych opcji sprawi, że Wasze makowe cupcakes będą wyglądały smakowicie!

Serdecznie polecam ten przepis!
Smacznego!

makowe cupcakes z masą marshmallow

muffiny z makiem

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Lubię takie “szybkie akcje” :) A wyglądają pięknie.

    • Pan Kejk

      Dziękuję! Niejeden raz uratowały mój “niski poziom cukru” :D

Dodaj komentarz

Durszlak.pl Przepisy.pl
Facebook
Google+
Instagram
Pinterest