Facebook
Google+
Instagram
Pinterest

LUKIER CYTRYNOWY – ZDOBIENIE PIERNIKA

lukier cytrynowy przepis

Nie ma piękniejszej ozdoby choinkowej niż samodzielnie upieczony i własnoręcznie ozdobiony korzenny pierniczek. Do tego celu zawsze używam starego, bardzo łatwego, sprawdzonego przepisu na biały jak śnieg lukier cytrynowy. Dzięki niemu Wasze wypieki zawsze będą wyglądać wyjątkowo!

 

Lukier cytrynowy

Do misy wlewamy białko, dodajemy szczyptę soli i przy pomocy miksera ubijamy. Podaną ilość cukru pudru dzielimy na 3 części i stopniowo dodajemy do misy z białkiem. Dodajemy również sok z cytryny. Masa musi być gęsta jak bita śmietana.

Nasze pierniczki dekorujemy przy pomocy szprycy, chociaż ja osobiście wolę to robić woreczkiem foliowym, do którego nakładam masę, nacinam róg i… zdobię!

Nie zapomnijcie o użyciu kolorowych perełek, koniecznie w świątecznych kolorach! Fantastycznym rozwiązaniem są również barwniki spożywcze do nabycia praktycznie w każdym supermarkecie.

Do dzieła!
lukier cytrynowy konsystencja

pierniczki zdobienie lukrem

pierniczki zdobienie

gotowe pierniczki

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Ja używam do dekorowania… koszulek biurowych ;). Wcześniej też pakowałam lukier do woreczków, ale kilka razy pękły, stąd ta zmiana :).

Dodaj komentarz

Durszlak.pl Przepisy.pl
Facebook
Google+
Instagram
Pinterest