Facebook
Google+
Instagram
Pinterest

Hiszpańskie ciasto pomarańczowo – migdałowe

jj

Coraz więcej wiosny za oknem i coraz więcej chęci na przygotowanie czegoś pysznego, lekkiego, w kolorze słońca! Jednak nie ukrywam, że prowadzenie kulinarnego bloga, zwłaszcza zimową porą sprzyja budowaniu nadprogramowych kilogramów, które po prostu trzeba zrzucić. Ale jak tu chudnąć, kiedy najsmaczniejsze przepisy to te, w których aż roi się od ilości kalorii! :) Postanowiłam, że trzeba wziąć się za siebie i zacząć gotować maksymalnie zdrowo i oczywiście jeszcze pyszniej. Jednak nie zamierzam do końca zrezygnować z wypieków, a tak je modyfikować, by każdy mógł się nimi cieszyć!

Puszyste, radośnie słoneczne hiszpańskie ciasto light bez grama mąki. Czy to możliwe? Okazuje się, że tak! Wystarczy użyć pysznych, bogatych w witaminy migdałów i zastąpić nimi białą mąkę, połączyć je z jajami, soczystą pomarańczą i już! Hiszpańskie ciasto gotowe.

 

Hiszpańskie ciasto pomarańczowo-migdałowe
(na formę o wymiarach 20 cm)

  • 1 pomarańcza
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • szczypta soli
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mielonych migdałów
  • masło do posmarowania formy

Syrop

  • 1 pomarańcza
  • 1.5 szklanki soku pomarańczowego
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka wody pomarańczowej lub likieru (można pominąć)

 

1. Migdały mielimy na mąkę przy pomocy malaksera.

2.  Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy. Wkładamy do rondelka i gotujemy razem ze skórką ok. 60 minut na średnim ogniu aż całkowicie zmięknie. Studzimy i miksujemy w malakserze na gładką masę.

3. Do pomarańczowej masy dodajemy 5 żółtek, starte migdały, miód, sól, proszek do pieczenia. Miksujemy.

4. Białka ubijamy na sztywną masę i stopniowo dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy 40-50 minut w 180°C.

Syrop:

1.  Umytą i sparzoną pomarańczę kroimy w cienkie półplasterki.

2. Gotujemy sok pomarańczowy z cukrem, do którego dokładamy plastry pomarańczy. Gotujemy je przez 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie przekładamy je na drugą stronę i gotujemy kolejne 15 minut lub do chwili, aż syrop zredukuje się o połowę.

3. Pomarańcze zdejmujemy z ognia. Zostawiamy na 10 minut i przekładamy na pergamin do ostygnięcia. Dekorujemy nimi ciasto.

PS. Przepis znaleziony w magazynie “Kuchnia”.

 

DSC_0014

DSC_0088

DSC_0072

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. Ewa Pancer-Głowacka

    Jutro się za nie zabieram :) jako, iż mam taki bezmączny czas w kuchni :) Twoje Ciacho wygląda przepięknie :)

    • Pan Kejk

      Było naprawdę pyszne i miało taki egzotyczny posmak;) Jedyne co bym zmodyfikowała, to grubość plasterków pomarańczy- powinny być zdecydowanie cieńsze. Koniecznie napisz jak Ci wyszło Ewa:):)

  2. Piękny przepis, ciasto miało świetną konsystencję, ale niestety wyszło gorzkie. Zdania były podzielone, dla niektórych było ciekawe i chętnie jedli, a dla niektórych było po prostu niesmaczne :)

Dodaj komentarz

Durszlak.pl Przepisy.pl
Facebook
Google+
Instagram
Pinterest