łosoś z domowym makaronem

Wiem, zima tak naprawdę dopiero się rozkręca, a ja już tak bardzo marzę o wiośnie. Potrzeba mi innych kolorów niż czarno-biało-bury! Nawet zioła na parapecie nie chcą rosnąć, gdy brak słońca za oknem!

Oprócz czekolady, znam tylko jeden niezawodny pocieszacz – DOMOWY MAKARON! Najsmaczniejszy, kiedy nie myślimy nad nim zbyt wiele, taki, do którego dodamy trzy składniki a smak nas powali; taki, do którego dodamy całe serce. Makaron ten wychodzi zawsze fenomenalnie, bo kryje w sobie jedną małą tajemnicę – jest domowy! :)

Domowy makaron szpinakowy zapiekany z łososiem

(porcja dla 2 osób)

Składniki na domowy makaron

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej białej
  • 1 jajko
  • 100 g rozmrożonego szpinaku
  • odrobina zimnej wody

Pozostałe składniki

    • pęczek pietruszki
    • 3 duże ząbki czosnku
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 papryczki chili
    • sól
    • ćwiartka cytryny
    • 2 dzwonki łososia
    • gałązka małych pomidorków (np. koktajlowe lub cherry)

1. Składniki na domowy makaron (oprócz wody) włożyć do malaksera lub przełożyć na stolnicę. Zagniatać na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby należy dodać wody. Odłożyć ciasto na pół godziny, przykryte ściereczką, aby odpoczęło.

2. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy bardzo cienko na 3 mm, cały czas dbając o to, by mąką znajdowała się na cieście. Każdy z rozwałkowanych płatów ciasta rozwieszamy, najlepiej na suszarce do ubrań i zostawiamy do obsuszenia na ok. 30 minut.

3. Każdy płat ciasno zwijamy, identycznie jak naleśniki i kroimy na paski o grubości 1 cm. Rozwijamy nasze makaronowe nitki, rozkładamy na czystej ściereczce i zostawiamy do obsuszenia na ok. 1 godzinę. Makaron musi być sztywny. Możemy wspomóc się piekarnikiem, lub położyć  przy samym kaloryferze. Następnie, część makaronu która będzie nam potrzebna do przygotowania dania, gotujemy niecałe 3 minuty w osolonej wodzie, natomiast resztę zostawiamy do całkowitego wysuszenia. Pakujemy w papierową torbę i przechowujemy w szafce.

4. Do malaksera dodajemy umytą natkę pietruszki (bez ogonków), oliwę, szczyptę soli oraz czosnek. Wszystko razem mielimy. Jeżeli nie mamy malaksera, możemy użyć blendera lub posiekać bardzo drobno wszystkie składniki. Do powstałej masy dodajemy podsmażoną przez 1 minutę papryczkę chili i wszystko mieszamy razem z ugotowanym makaronem. Musimy zrobić to zaraz po odcedzeniu makaronu, dzięki temu nam się nie poskleja. Wymieszany domowy makaron przekładamy do naczynia do zapiekania.

5. Dzwonki łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i układamy na makaronie. Obok kładziemy gałązkę słodkich pomidorów, które smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oliwie. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut.

Pycha! :)

 

domowy makaron z łososiem i pomidorkami

łosoś i domowy makaron z pomidorkami

domowy makaron szpinakowy