Facebook
Google+
Instagram
Pinterest

Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami

333

 

 

Nawet jeśli jestem jedyną osobą na świecie, którą wzruszają kuchenne książki, to chyba nic w tym złego. Dziś uprzedziłam Św. Mikołaja i zakupiłam „What Katie Ate?” K. Quin Davies. Książka zawiera proste przepisy, opatrzone przepięknymi zdjęciami, z góry skazane na kulinarny sukces. Sama nie jestem mistrzem szklanego oka, jednak potrafię docenić fenomenalnie wykonaną fotografię, a taka właśnie znajduje się w tej książce… Cud malina! Aż zatęskniłam za moją naprawdę małą kuchnią i garami. Żeby tylko czas był łaskawszy i pozwalał spędzać przy nich więcej chwil.

Koniec listopada skuł lodem kałuże przed moim mieszkaniem, myślę, że to dobra pora by pożegnać jesień.

 

Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2  jaja w temperaturze pokojowej,
  • 0.75 szklanki cukru,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 5 małych gruszek, lub 4 większe.

 

  1. Gruszki zanurzamy w całości w wodzie i gotujemy przez 20 minut. Studzimy i obieramy ze skórki.
  2. Będą nam potrzebne dwie misy. W pierwszej mieszamy olej, jaja i jogurt.  Do drugiej wsypujemy  i łączymy ze sobą przesianą wcześniej mąkę, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia.
  3. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy aż do połączenia.
  4. Ciasto przelewamy do okrągłej formy (moja miała 24 cm), którą wcześniej wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Wkładamy obrane gruszki.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut. Ważne aby pod koniec pieczenia patyczek umieszczony w cieście był suchy.

 

Czekoladowe ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu, całość przygotowań zajmie Wam godzinę i już możecie cieszyć się naprawdę pysznym deserem. Ilość cukru można dowolnie zmieniać, ja lubię słodkie przekąski, dlatego nie mogłam się powstrzymać i dodałam go całkiem sporo. Zwróćcie uwagę na długość pieczenia. Mój uroczy, stary piekarnik potrzebuje zazwyczaj więcej czasu, aby dopiec ciasto, jego nowocześniejsi przyjaciele potrzebują go trochę mniej, dlatego już po 40 minutach sprawdź patyczkiem, czy czekoladowe ciasto jest gotowe. Po wystudzeniu, wierzch można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!:)

 

10704195_10201770626386053_4172467120274163606_n

 

10679852_10201770952194198_1085410260691858589_o

← Previous post

Next post →

6 Comments

  1. Ostatnio to bardzo modne ciasto widzę ;)

  2. Wygląda bardzo apetycznie

  3. Boskie to ciasto :)
    Mnie wzruszają wszystkie książki ;)

  4. Pan Kejk

    Dziękuję za komentarze! Ciasto jest pyszne, serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu!!:)

  5. Uwielbiam to ciacho! Świetnie się prezentuje! :)

Dodaj komentarz

Durszlak.pl Przepisy.pl
Facebook
Google+
Instagram
Pinterest