ciasto czekoladowe z orzechami

 

Kiedy byłam małą dziewczynką uwielbiałam patrzeć na mamę krzątającą się po kuchni. Na stole leżał stos (już wtedy pożółkłych) przepisów, a rodzicielka mieszała coś w misach, co rusz rzucając okiem na swoje notatki. Czasami dostawałam zadanie: ubić białko z jaj na sztywno lub wylizać łyżkę po kremie. Dziś pomagam trochę więcej. ;)

Ciasto czekoladowe ma swoją moc, prawda? W trochę czarodziejski sposób przenosi nas do czasów dzieciństwa, kiedy wszystko było takie wielkie, czas płynął wolno a problemy były szyte na miarę naszych małych kieszeni.

Mój korzenny czekoladowiec, to kolejna świąteczna propozycja na proste, ale zarazem pyszne ciasto, które trafi w gusta każdego i przywoła wiele wspomnień. No i te orzechy…

Korzenny czekoladowiec z orzechami

1,5 szklanki mąki tortowej (użyłam Lubelli)
150 ml oleju
200 ml maślanki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
paczka cukru wanilinowego
tabliczka gorzkiej czekolady
szklanka brązowego cukru
4 czubate łyżki kakao “z wiatrakiem”
opakowanie przyprawy korzennej
2 łyżki dżemu porzeczkowego

Oprócz tego, na polewę

200 g orzechów włoskich
100 g masła
3 łyżeczki kakao “z wiatrakiem”
3 łyżeczki cukru pudru

Wszystkie składniki ciasta czekoladowego powinny być w temperaturze pokojowej. Używając ingredientów o różnej temperaturze jest duża szansa na zakalec. A tego chcemy uniknąć, prawda? :)

Ciasto jest łatwe i szybkie w wykonaniu, dlatego już na początku włączamy i nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej, lub w garnku z grubym dnem. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy dwie misy. W jednej umieszczamy składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę do piernika a w drugiej jaja, maślankę, olej oraz dżem porzeczkowy, dzięki któremu ciasto będzie wilgotne. Składniki mieszamy w osobnych naczyniach a następnie łączymy ze sobą, pamiętając o kolejności: mokre do suchych. Dodajemy wystudzoną czekoladę. Mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach jedynie do połączenia się składników. Przelewamy masę na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę.

Początkowo pieczemy przez 10 minut w 200°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i kontynuujemy pieczenie przez 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy na kratce, a my możemy zabrać się za czekoladową polewę.

Potrzebujemy małego garnuszka, w którym roztapiamy masło, dodajemy kakao i cukier puder. Cały czas energicznie mieszamy. Gotujemy minutę na małym ogniu, zestawiamy z gazu i czekamy aż zgęstnieje, często mieszając. Gdy nabierze konsystencji syropu polewamy nią ciasto i zdobimy włoskimi orzechami.

Ciasto czekoladowe jest bardzo sycące i aromatyczne. Świetnie pasuje do kawy lub lampki wina.
Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu!

ciasto czekoladowe