Facebook
Google+
Instagram
Pinterest

Nocny chleb wielozbożowy (bez zagniatania)

Kiedy upieczecie swój pierwszy chleb, nie będziecie już chcieli jeść żadnego innego. Gwarantuję Wam to. Chrupiąca, złota skórka, wilgotny środek i piękny zapach przekonają każdego domownika. Najlepiej zacząć od chlebów drożdżowych. Są łatwe w przygotowaniu i zazwyczaj nie wymagają zbytniego zaangażowania.
Dziś chcę Wam przedstawić przepis na zdecydowanie mój ulubiony, prosty chlebek, który praktycznie robi się sam – w nocy. Wystarczy wrzucić składniki do miski, zamieszać i zostawić na 12 godzin. Chleb wielozbożowy jest pyszny i dzięki długiemu czasowi wyrastania przypomina w smaku chleb na zakwasie. Jeśli będziecie się trzymać ściśle przepisu i wszystkich reguł, na pewno Wam wyjdzie! :)

Nocny chleb wielozbożowy

(przepis na chlebek mieszczący się w naczyniu żaroodpornym o długości 22 cm)

  • 400 g mąki Lubella Pełne Ziarno 3 zboża
  • 300 g wody w pokojowej temperaturze
  • łyżeczka suchych drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

 

1. Chleb wielozbożowy zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej. Do misy wsypujemy mąkę, cukier oraz sól. Wodę mieszamy z drożdżami, przelewamy do suchych składników. Mieszamy ok. pół minuty. Ciasto jest dosyć luźne i klejące. W żadnym wypadku nie podsypujemy go mąką.

2. Misę przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odkładamy na 12 godzin. Sugerowałabym nie stawiania miski blisko kaloryfera. Ciasto musi spokojnie, bez pośpiechu urosnąć. Ma na to aż 12 godzin!

3. Gdy ciasto wyrośnie (swoją strukturą będzie przypominało gąbkę), przekładamy je na podsypany mąką blat stołu. Oprószonymi mąką rękami składamy boki ciasta do środka, aby powstało złączenie. Druga strona ma być gładka.

4. Misę wykładamy lnianą ściereczką i podsypujemy mąką. Przekładamy do niej uformowany chleb łączeniem do dołu. Zostawiamy w cieple na kolejne 2 godziny.

5. Gdy minie 1,5 godziny wyrastania naszego chleba, ustawiamy piekarnik na 210°C i wkładamy do niego puste naczynie żaroodporne razem z przykrywką (może to być zwykłe, szklane naczynie żaroodporne, ceramiczne lub gar żeliwny). Naczynie wstawiamy na 1/3 wysokość piekarnika, od dołu. Grzanie ustawiamy jedynie od dołu!

6. Gdy nasze naczynie podgrzeje się przez pół godziny w piekarniku, wyciągamy je, zdejmujemy pokrywkę i delikatnie przekładamy nasz wyrośnięty chleb wielozbożowy złączeniem do góry. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

7. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb przez kolejne 30 minut (uwaga dla osób posiadających piekarniki gazowe: po 30 minutach pieczenia należy skontrolować, czy chleb jest upieczony na złoto, jeśli nie, pieczemy go dodatkowe 15 minut).

Dobrze upieczony chlebek powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu go od spodu.
Smacznego!

 

Pamiętajmy, że drożdżowe chlebki nie lubią przeciągów oraz zmiennej temperatury. Na te 12 godzin wyrastania a później na 2 kolejne, powstrzymajmy się przed otwieraniem/rozszczelnianiem okien. Postarajmy się również, aby w mieszkaniu nie było zimno. Chlebek najlepiej rośnie w neutralnym miejscu – nie bezpośrednio przy kaloryferze, ale nie też przy lodówce, którą często otwieramy.
Jestem pewna, że Wasze chleby będą smaczne i piękne! :)

chleb wielozbożowy kromka

chelb wielozbożowy - deska

chleb wielozbożowy w naczyniu

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Zastanawiałam się, dlaczego ”nocny”?;) Wygląda pysznie! :)

    • Pan Kejk

      Mieszasz składniki wieczorem, przez noc chlebek rośnie a rano pieczesz:)

Dodaj komentarz

Durszlak.pl Przepisy.pl
Facebook
Google+
Instagram
Pinterest