bulion imbirowy z pierożkami

 

Z połową stycznia przyszła zima. Przyniosła ze sobą ochotę na gorące, słone i koniecznie pikantne dania. Nie mogę sobie przypomnieć, dlaczego kiedyś tak bardzo nie lubiłam rosołu. Teraz nie wyobrażam sobie powrotu w rodzinne strony bez parującego talerza, pełnego aromatycznego bulionu. Jednak samodzielnie przygotowując zupę, staram się ją urozmaicać i jak tylko starcza mi czasu, podawać w towarzystwie czegoś innego niż makaron. Dlatego powstał bulion imbirowy z mięsnymi sakiewkami. To takie danie 2 w 1. Raczej niemożliwym jest odejść głodnym od stołu po takim obiedzie :)

Bulion imbirowy:

  • kurczak, ok 1,2 kg
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 10 cm korzeń imbiru
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • duży ząbek czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • 1 średniej wielkości, obrana cebula
  • 1 średniej wielkości, opieczona nad palnikiem cebula
  • sól
  • pieprz

Mięsne sakiewki:

  • 3 szklanki mąki Lubella (do pierogów), może być też innej firmy
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

  1. Kurczaka dokładnie myjemy i pozbywamy się wszystkich widocznych fragmentów tłuszczu. Kroimy go na porcje: udka, piersi, skrzydełka, szyja, korpus.
  2. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na najmniejszy ogień i czekamy aż zaczną pojawiać się szumy. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody z mięsem do bardzo gwałtownego  zagotowania, ponieważ kurak nam się zaparzy i nici z wywaru!
  3. Zestawiamy garnek z gazu i wylewamy całą wodę z szumami, opłukując szybko kurczaka. Wkładamy go ponownie, dokładamy obrane warzywa (oprócz opalonej cebuli), ziele angielskie, czosnek, liść laurowy. Zalewamy wodą, parę cm nad zawartość garnka.
    Dzięki temu bulion imbirowy będzie klarowny.
  4. Wstawiamy na mały gaz. Rosół powinien się BARDZO pomału gotować od 2 do ok. 2,5 godziny.
  5. Pod koniec 1 godziny dodajemy drugą cebulę.
  6. Doprawiamy pieprzem i solą.
  7. Gdy rosół się ugotuje, wyjmujemy łyżką cedzakową mięso i warzywa.
  8. Dodajemy  posiekany imbir i gotujemy dodatkowo 5 minut.
  9. Wyłączamy i czekamy do ostygnięcia. Przecedzamy rosół przez drobne sito.
  10. Przestudzone mięso dokładnie oddzielamy od kości.
  11. Przy pomocy blendera lub malaksera rozdrabniamy mięso, dodając do niego 2 ugotowane marchewki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  12. Z podanych powyżej składników na sakiewki zagniatamy ciasto, takie samo jak na pierogi.
  13. Podsypując blat mąką cienko wałkujemy i tniemy nożem na mniej więcej 8 cm kwadraty.
  14. Nakładamy farsz, zwilżamy wodą brzegi ciasta i lepimy sakiewki.
  15. Sakiewki wrzucamy na gotującą się wodę. Gdy wypłyną muszą pogotować się jeszcze 1 minutę.
  16. Układamy po 4 sakiewki w talerzu. Wlewamy bulion imbirowy. Wierzch posypujemy pietruszką, lubczykiem oraz startym świeżym imbirem.

 

Smacznego! :)

 

farsz na pierożki

 

pierożki z mięsem

 

mięsne pierożki