Facebook
Google+
Instagram
Pinterest

Tiramisu

DSC_0081

Podobno dobry kucharz nie wzgardzi żadnym smakiem. A każdy, nawet najbardziej słony, czy najmniej słodki zamieni w coś pysznego. Coś w tym jest. Są takie składniki w kuchni za którymi nie przepadam, są takie których możliwości dopiero poznaję i takie do których nigdy się nie przekonam. Ale… Nie bez powodu mówi się, że kuchnia to takie laboratorium chemika. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki,  proporcje, wymieszać i powstaje coś wspaniałego. Takie właśnie jest proste tiramisu i zawarta w nim kawa.

Nie znoszę kawy. Mam świadomość jak negatywnie nacechowane jest wyrażenie „nie znoszę”- i tak właśnie jest w 100 %.  Nie pijam kawy, nie wącham, nie lubię gdy ktoś ją spożywa siedząc obok mnie. Jednak w tiramisu mi nie przeszkadza. Ba! Nie interesują mnie wersje bez niej.         Ot taki paradoks.

To jest moje drugie podejście do tego włoskiego deseru. Ta wersja jest zdecydowanie fantastyczna, dlatego chcę ją dziś zaprezentować. Lekka, słodka, z delikatnym kawowym posmakiem. Pycha!:)

        Tiramisu (na dużą blachę)

  • 1 kg mascarpone (Mascarpone z Piątnicy),
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 5 umytych i wyparzonych wcześniej jaj,
  • szczypta soli
  • 400 g podłużnych biszkoptów,
  • naturalne kakao do posypania,
  • szklanka świeżo zaparzonej kawy,
  • 1/3 szklanki amaretto (można mniej)
  1. Oddzielić żółtka od białka i umieścić je w dużej misie. Wsypujemy cukier puder i ubijamy mikserem do uzyskania bladożółtej puszystej, gęstej masy (ok. 10 minut).
  2. Do masy z żółtek stopniowo dodajemy mascarpone, zwracając uwagę aby razem z serem nie dostał się płyn znajdujący się pod serem. Miksujemy przez chwilę całość.
  3. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy je do mascarpone i mieszamy powoli do połączenia się mas.
  4. Kawę przelewamy do głębokiego talerza lub miski i łączymy z amaretto. Maczamy poszczególne biszkopty w kawie, dosłownie 2 sekundy z jednej i drugiej strony. Układamy je obok siebie w blaszce.
  5. Na biszkopty wykładamy połowę serowej masy, równo rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę biszkoptów, którą pokrywamy pozostałym kremem.
  6. Tiramisu wkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószamy kakao. Można serwować z owocami.
  7. Smacznego!:)

 

DSC_0107

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Bardzo pięknie wygląda.

Dodaj komentarz

Durszlak.pl Przepisy.pl
Facebook
Google+
Instagram
Pinterest