Processed with VSCO with t1 preset

Obudziła mnie dziś szarówka za oknem. Do końca nie wiedziałam, czy już nastała ludzka godzina do wstania, czy to dopiero świt i lepiej nie wyściubiać nosa. Leniwie wysunęłam się spod kołdry i ruszyłam w kierunku lodówki. Widok nie był zachwycający. Jedna marna parówka, żadnych jajek i wędlina na którą nie miałam ochoty. Perspektyw na obiad też nie było widać.                           Aż do momentu gdy zajrzałam do zamrażarki. Z ostatniego gotowania zostało trochę szpinaku. Zestaw podstawowych warzyw też jest. W szafce znalazłam paczkę soczewicy.

Mąż jest mięsożercą, ale pomysł bezmięsnego obiadu przyjął z dużym entuzjazmem. Będą szpinakowe naleśniki nadziane chrupiącymi warzywami i soczewicą!

Zaczynamy!

 

Szpinakowe naleśniki z warzywami i soczewicą

Ciasto na szpinakowe naleśniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki wody gazowanej,
  • 1 jajo,
  • ¼ szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • ½ szklanki rozmrożonego i rozdrobnionego blenderem szpinaku.

 

Nadzienie:

  • 200 gramów zielonej soczewicy (wcześniej zalanej wodą na min. 2 godziny),
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka,
  • 1 niewielka cebula,
  • 13 pomidorków koktajlowych różnego koloru,
  • łyżka stołowa prawdziwego masła (nie margaryna, ani olej),
  • 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki lub 200 gramów upieczonej wcześniej dyni,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta chili,

 

Processed with VSCO with a5 preset

  1. Ciasto naleśnikowe: połącz wszystkie składniki ze sobą i wymieszaj mikserem(łącznie z olejem). Odrobinę oleju rozsmaruj po patelni. Nakładaj niewielką ilość ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki z obu stron.
  2. Ugotuj soczewicę. Powinno to zająć ok 20 minut. Musi być miękka ale nie powinna się rozpadać.
  3. Na drugiej patelni rozpuść masło i podsmaż na nim czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Cebula musi się zeszklić.
  4. Do cebuli dodaj przecięte na pół pomidory koktajlowe. Smaż przez 3 minuty i dodaj drobno pokrojoną paprykę. Po kolejnych 3 minutach dodaj ziemniaki/dynię.
  5. Gdy składniki połączą się w całość dodaj ostatni składnik- ugotowaną i odsączoną soczewicę. Wymieszaj wszystko dokładnie i duś 2 minuty.
  6. Nadzienie nakładaj na naleśniki i zawijaj.
  7. Zjadaj ze smakiem! ;)

 

Processed with VSCO with a5 preset