Processed with VSCO with a5 preset

 

Dziś rzecz będzie o pierwszym posiłku w ciągu dnia. Miałam okazję jeść śniadania w różnych krajach. W niektórych króluje smażony boczek w innych słodkie ciastko a w jeszcze innych fasolka w sosie pomidorowym. Za każdym razem tęskniłam do naszej poczciwej kanapki z wędliną, żółtym serem i pomidorem. Prawda jest taka, że nigdy nie znudzi nam się pieczywo z dodatkiem mięsa lub dżemu. Ale… są śniadania i są ŚNIADANIA. To moich ulubionych należy oczywiście świeże pieczywo, najlepiej jeszcze ciepłe, grubo posmarowane masłem, a na to łyżka cudownego złotego miodu. Mniam! Napiszę tylko tyle, że jak bardzo chcecie, to możecie takie mieć dokładnie w 1,5 godziny.

 

Bułeczki pszenne miodowe na drożdżach
• 0,5 kg mąki pszennej chlebowej typ 750,
• paczka suszonych drożdży (7g),
• mała łyżeczka cukru,
• 1 jajko,
• mała łyżeczka soli,
• 160 ml ciepłego (nie gorącego) mleka,
• 140 ml ciepłej wody,
• 1 płaska łyżka stołowa miodu,
• 2 łyżki roztopionego masła.

 

Processed with VSCO with t1 preset
1. Należy przesiać mąkę i dodać do niej suche składniki: drożdże, cukier, sól.
2. W jednym rondelku roztapiamy masło w drugim podgrzewamy mleko a w trzecim wodę. Woda i mleko nie powinny być gorące tylko ciepłe.
3. W rondelku z mlekiem rozpuszczamy miód. Składniki mokre wlewamy do mąki i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne.
4. Z ciasta formujemy kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu. Powinno w około godzinę podwoić swoją objętość.
5. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i formujemy z niego 6 kul. Układamy na wyłożonej papierem lub podsypanej mąką blaszce i czekamy 20 minut aż odrośnie. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
6. Nacinamy bułeczki nożem i smarujemy je rozkłóconym jajkiem.
7. Wstawiamy do piekarnika. U mnie piekły się 30 minut, bez funkcji pieczenia góra dół. Sprawdź bułki po 20 minutach. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej!
8. Gdy bułeczki będą już rumiane wyłącz piekarni i pozostaw je tam aż do momentu kiedy przestaną będą gorące.
9. Lekko ciepłe możesz kroić, smarować masłem i polewać miodem! Smacznego!

 

Processed with VSCO with c3 preset

Processed with VSCO with f1 preset