Processed with VSCO with kk1 preset

                         Dziś pomyślałam sobie, że wszystkie mamy powinny dostać medal za mistrzostwo zarządzania przedświątecznym bajzlem. Zastanawiam się jak one to robiły, że mając pracę, dzieci, męża i wizję zjeżdżającej się rodziny na święta dawały radę piec, gotować, smażyć, prać, trzepać dywany i ogarniać choinkę. Jako dzieci nie dostrzegaliśmy ile pracy musiało je to kosztować. Po prostu- ciasto piekło się samo, a dywan przecież trzepał tata.

                        Dziś jest łatwiej, ciasto można zamówić, do sprzątania wynająć panią, a upieczonego karpia dostarczy nam wprost pod nasze drzwi firma zajmująca się cateringiem. Jednak łatwiej nie zawsze znaczy lepiej. Bo ja lubiłam patrzeć na tą przedświąteczną krzątaninę. Najpierw obserwowałam, a gdy podrosłam sama włączałam się w wir przygotowań. Trochę przykro, że to dzisiejsze szybkie życie wymusza na nas święta na skróty. Są jednak takie świąteczne drobiazgi, które trudno zastąpić czymś kupionym, a tak łatwo i z wielką przyjemnością zrobić samemu. Dziś upiekłam pierniczki. Takie szybkie, miękkie i grubaśne. Ponieważ to nowy przepis, siedziałam z nosem przy piekarniku i patrzyłam jak rosną. W mieszkaniu pachniało nieziemsko cynamonem i goździkami. A później, kiedy przestygły, siedliśmy z mężem i wspólnie je ozdobiliśmy. Tego żaden catering nie dostarczy nam pod drzwi.

 

Pierniczki zdobione witrażami

(przepis na samo ciasto zaczerpnięty ze strony http://domowe-wypieki.com/)

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 duże jajko lub 2 średniej wielkości
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 7 g suchych drożdży
  • 40g miękkiego masła
  • paczka landrynek

 

Processed with VSCO with kk1 preset

 

  1. Mąkę należy przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodajemy drożdże, sodę i przyprawę korzenną.
  2. W rondelku podgrzewamy masło, dodajemy do niego miód. Mieszamy do połączenia składników.
  3. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Robimy w środku dziurę i wbijamy jajko. Mieszamy z mąką i dodajemy masło z miodem. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto po dodaniu jednego jajka będzie zbyt suche, wtedy wbijamy kolejne. (w przepisie ze strony Domowe Wypieki podane jest 1 jajo, jednak wszystko zależy od ich wielkości, ja miałam mniejsze i niestety gdy dałam tylko jedno, ciasto było zbyt suche).
  1. Gdy ciasto będzie elastyczne, należy rozwałkować je na grubość 1 cm i za pomocą foremek wyciąć dowolne kształty.
  1. Aby zrobić witrażyki należy wyciąć kieliszkiem lub foremką środek pierniczka, w powstały otwór włożyć pokruszone landrynki.
  1. Pieczemy 10-15 minut w 190 stopniach.
  1. Pierniczki z witrażami powinny leżeć na papierze do pieczenia aż do momentu gdy wystygną, inaczej nasze „szybki” odpadną.

 

Pierniczki są mięciutkie zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień. Bez problemu można je przechowywać aż do świąt. Wystarczy włożyć je do szczelnie zamkniętej puszki.

 

Processed with VSCO with t3 preset