Facebook
Google+
Instagram
Pinterest

Kurczak w pomidorach i miodzie

kuczak

 

Nie wiem jak Wy, ale ja w jesienne, szare popołudnia wybieram jedzenie, które nie tylko cieszy mój żołądek i oczy ale przede wszystkim takie, które wrzucę do jednego garnka i przyrządzi się samo. Najlepiej aby było kolorowe i zawierało nutę kwaskowatości i słodyczy. Z tymi dwoma smakami kojarzy mi się jesień. Kiedy już spokojnie włożę wszystko do piekarnika mogę zająć się kocem, książką i innymi niezbędnikami jesiennych weekendów, a zapachy krążące po mieszkaniu same powiedzą kiedy jedzenie będzie gotowe…

 

Kurczak w pomidorach i miodzie

  • 8-9 pałeczek kurczaka,
  • 3 czubate łyżki pikantnego keczupu dobrej jakości (ja użyłam Heinz),
  • 2 łyżki miodu,
  • 5 średniej wielkości obranych ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę,
  • 1 duża cebula pokrojona w grube pióra,
  • główka czosnku,
  • 3 czubate łyżki świeżej natki pietruszki,
  • 3 kiście pomidorków koktajlowych,
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • sól,
  • płatki chili,
  • słodka papryka,
  • ¾ szklanki cydru lub perry.

 

DSC_0048

  1. Pałeczki kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą.
  2. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewam sos sojowy, miód, keczup, przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i zalewamy nią kurczaka. Wstawiamy go do lodówki na 30 minut lub od razu przechodzimy do punktu 3.
  3. Pałeczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, zalewamy resztą marynaty .
  4. Między pałeczki wkładamy cebulę oraz ziemniaki. Posypujemy całość słodką papryką, płatkami chili i natką pietruszki. Na to układamy pomidory koktajlowe i przeciętą na pół główkę czosnku.
  5. Całość podlewamy połową przygotowanego cydru.( Resztę cydru wlewamy po 25 minutach pieczenia).
  6. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy ok godziny. Proponuję pierwsze 20 minut piec kurczaka pod folią aluminiową.

 

Smacznego:)

 

kuczakk2

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Oj muszę do was zawitać – wygląda bosko!

Dodaj komentarz

Durszlak.pl Przepisy.pl
Facebook
Google+
Instagram
Pinterest