Processed with VSCO with f2 preset

U Was też tak zimno? Ja dziś wyciągnęłam rękawiczki i bardzo gruby szal. Jednak nie temperatura najbardziej mi doskwiera, a brak słońca. Wychodzę do pracy- jest ciemno, wracam- jest ciemno. Nie pozostaje nic innego jak tylko zaszyć się na kanapie i jeść. Czasami tylko wstać aby uzupełnić zapasy.:)

Kupiłam ostatnio dynię. Niewielką, max. 2 kg. Rozkroiłam, upiekłam i powstał z niej mus. A z musu można wiele. U mnie upiekł się chleb i pyszne ciasto dyniowo-imbirowe z sokiem z pomarańczy. Aromatyczne, wilgotne niesamowicie słoneczne. Wykończone polewą dyniowo- czekoladową, którą wylizywałam z garnka, bo taka pyszna. Spróbujcie!

 

Ciasto dyniowo-imbirowe z sokiem z pomarańczy.

(Przepis na małą tortownicę- 18 cm.)

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 200 g prawdziwego masła,
  • 3 jaja,
  • ¾ szklanki cukru,
  • tabliczka białej czekolady,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 280 g musu z dyni,
  • szczypta soli,
  • garść pestek dyni,
  • czubata łyżka startego na tarce świeżego imbiru.

Processed with VSCO with c2 preset

  1. Dynię kroimy na grube pasma, smarujemy oliwą i pieczemy w 180 stopniach aż będzie miękka. Łyżką wybieramy miąższ i blenderujemy. Skórkę wyrzucamy.
  2. Rozpuszczamy masło i przekładamy do niego 200 g musu z dyni, imbir, startą skórkę z pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy. Dodajemy żółtka jajek i dokładnie mieszamy. Pozostałą część musu dyniowego wykorzystamy do polewy.
  3. Do powstałej masy partiami dodajemy przesianą mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
  4. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ostrożnie dodajemy do ciasta.
  5. Ciasto wylewamy na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
  6. Ciasto pieczemy ok. godziny w 180 stopniach.
  7. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe. Nie wyjmujemy ciasta z piekarnika dopóki nie wystygnie.
  8. Rozpuszczamy czekoladę (całą tabliczkę) w kąpieli wodnej i dodajemy do niej mus z dyni. Energicznie mieszamy.
  9. Wystudzone ciasto dyniowe polewamy polewą dyniowo czekoladową i posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
  10. Zjadamy obłędnie wielki i pyszny kawałek ciasta.

Processed with VSCO with c1 preset